Bierzesz żelazo na niedokrwistość? Twoje jelita mogą nie być z tego zadowolone, zwłaszcza jeśli masz celiakię lub inne choroby zapalne jelit.
Najnowsze badania i wypowiedzi ekspertów z konferencji „Mikrobiota jest Kobietą” 2025 w Szczecinie pokazują jasno: doustna suplementacja żelaza to broń obosieczna. Owszem, pomaga w leczeniu niedokrwistości, ale jednocześnie może siać spustoszenie w mikrobiocie jelitowej – zwłaszcza u osób z celiakią czy chorobami zapalnymi jelit.
Czy da się zminimalizować te skutki uboczne suplementacji żelazem i zwiększyć jego przyswajalność z diety? Naukowcy twierdzą, że tak – a rozwiązaniem jest super bakteria Lactiplantibacillus plantarum 299v (znana m.in. z preparatu SANPROBI IBS).
Czy wiesz, że na świecie ponad 2 miliardy osób cierpi na niedokrwistość, czyli anemię?
To współczesna pandemia, która dotyka ludzi w każdym wieku i z różnych przyczyn. Kogo najczęściej dotyka anemia? •
- Niedokrwistość z niedoboru żelaza to zawsze sygnał alarmowy – podkreślał prof. dr hab. n. med. Wojciech Marlicz (na zdjęciu obok), gastroenterolog z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, na konferencji „Mikrobiota jest kobietą” w marcu 2025 roku. – Dlatego pacjentowi zlecamy gastroskopię, kolonoskopię i inne badania, by wyjaśnić przyczynę, a nie od razu leczyć niedokrwistość.
Jej przyczyny mogą leżeć m. in.: w chorobach szpiku kostnego, dysbiozie (zaburzeniach mikrobioty jelitowej), nowotworach, wrzodach, niedoborach witaminę B 12 i kwasu foliowego, RZS, celiakii, toczniu …. Lista jest długa.
Jedno jest pewne: niedokrwistość, po wykryciu przyczyny, trzeba leczyć. Nie daj sobie wmówić, że „taka Twoja uroda”.
Skutki długotrwałego niedoboru żelaza są bowiem bardzo poważne. To m. in.: niewydolność serca, osłabienie odporności, a u kobiet w ciąży – ryzyko przedwczesnego porodu i zahamowania wzrostu dziecka.
Jednak doustne preparaty żelaza, choć skuteczne w podnoszeniu poziomu hemoglobiny, mają swoje ciemne strony. W badaniach pokazano, że:
Osoby z celiakią często cierpią na niedobory żelaza, zwłaszcza przed diagnozą lub w czasie nieprzestrzegania ścisłej diety bezglutenowej.
- U pacjentów z celiakią nabłonek jelita cienkiego jest nieszczelny. Dlatego występuje u nich bardzo duży napływ antygenów do wątroby, co skutkuje u niektórych stłuszczeniem wątroby i wysokimi wartościami enzymów wątrobowych – wyjaśniał prof. Wojciech Marlicz, gastroenterolog. – Na dodatek obserwujemy u nich zaburzenia mikrobioty jelitowej w dwunastnicy, zwłaszcza całkowity zanik pałeczek kwasu mlekowego, które też biorą udział we wchłanianiu żelaza.
Niestety, właśnie ci pacjenci są szczególnie narażeni na działania uboczne suplementacji żelazem:
Dodając do tego drażniące działanie żelaza, które również szkodzi mikrobiocie, mamy przepis na pogorszenie stanu zdrowia.
Czy wiesz, że anemia z niedoboru żelaza t obecnie jeden z powszechnych objawów celiakii?
Czy da się zminimalizować te skutki uboczne suplementacji żelazem i zwiększyć jego przyswajalność z diety? Naukowcy twierdzą, że tak – a rozwiązaniem jest super bakteria Lactiplantibacillus plantarum 299v (znana m.in. z preparatu SANPROBI IBS). Z badań przytoczonych podczas konferencji wynika, że szczep ten:
To dobra wiadomość dla pacjentów z celiakią – można leczyć anemię i jednocześnie wspierać zdrowie jelit.
Prof. Marlicz podkreślił również, że sama terapia probiotykami i prebiotykami nie skoryguje poziomu żelaza, ale – i to jest świetna wiadomość – zwiększa wchłanialność żelaza z diety i poziom ferrytyny. Skuteczność potwierdzoną klinicznie wykazuje właśnie szczep Lactiplantibacillus plantarum 299v, zawarty w suplemencie SANPROBI IBS, w połączeniu z dietą bogatą w prebiotyki (czosnek, strączki, banany, cebula, tofu, szparagi, brokuły).
Nie daj sobie wmówić, że anemia z niedoboru żelaza to "taka Twoja uroda", zawsze szukaj przyczyny.
Artykuł powstał na podstawie wykładu z konferencji medycznej „Mikrobiota jest kobietą”, która odbyła się 8 marca 2025 w Szczecinie.
KOMENTARZE